Over mij

Ik heb als kind leren breien. Van huis uit in de jaren '80 had ik een breiende oma, moeder én oudere zus, en kregen we iedere woensdagmiddag handwerkles op ons dorpsschooltje. Maar om een of andere reden ben ik er zo rond m'n 16e mee gestopt. Niet 'cool' genoeg waarschijnlijk.
Sinds juli 2015 heb ik na deze lang breiloze pauze tóch de pennen weer eens opgepakt in het kader van een mezelf opgelegde zomerbezigheid. Ik wilde graag sokken leren breien zoals mijn oma vroeger deed. Leek me leuk.  Ik dacht: "Ik brei misschien één paar sokken, of twee.. en dan is dat het wel." Zomer voorbij, ervaring erbij en weer verder met het leven van alledag.
Maar eenmaal aan de gang met het eerste paar werd ik genadeloos geïnfecteerd met het brei-virus dat zich hardnekkig nestelde in m'n hoofd en m'n handen. Ik wilde meer, en moeilijker, en sneller kunnen breien. En niet alleen sokken, maar ook andere dingen. Truien, vesten, sjaals enz.

Waarom breien nou zo leuk is heb ik me af en toe wel afgevraagd. Het is ontspannend, vooral. Zowel m'n hoofd als lijf komen tot rust. Al moet ik toegeven dat ik mezelf soms nog steeds wel behoorlijk mutserig vind, zo zittend op de bank, in mezelf verzonken en omringt door slapende beestjes. Maar het heeft iets heerlijk nostalgisch en ik weet zeker dat m'n oma steeds keihard op haar wolk trots zit te wezen op haar sokkenbreiende kleindochter. Toch wat genen doorgekomen. En over 'cool' zijn maak ik me ook wel wat minder zorgen dan vroeger.

Dat ik er een blog over ben begonnen is enigszins een opwelling. Het leek me voor mezelf fijn om op een rijtje te hebben staan wat ik maak, en hoe.Wellicht ook wel omdat het motiveert. Als het daarnaast anderen kan helpen of inspireren is dat helemaal geweldig! Maar dat merken we vanzelf wel. Voor nu is het vooral meer een openbaar en digitaal aantekeningenboekje.

Blader er rustig in rond.
Groetjes Chantal

P.S. Meer weten over wat ik naast het breien doe? Klik dan verder naar de blog die ik samen met m'n zus heb over huis/tuin/keuken, of naar m'n Instagram account.6 opmerkingen:

 1. Hallo Chantal,
  Bij toeval op jullie blog gekomen (link-link-link) en ik ben er heel blij mee. Het eerste paar sokken staat op de rondbreinaald en ik ben de hiel al gepasseerd! Het gaat niet zo snel. want ik heb nog tig andere dingen onder handen (breien, haken, naaien, vilten, spinnen, tuinieren, nou niet doordraven....) maar reuzeleuk! En nu ook een breiblog. Ik ga ze beiden van het begin af "even doorspitten" en ze staan bij mijn favorieten. Vooral doorgaan,
  groeten, Janneke

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Jee Janneke, dat klinkt allemaal herkenbaar, zovéél leuke dingen! En nu nog sokken breien erbij. Wat doe ik je aan!! ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hallo Chantal, op je blog gekomen omdat ik ook in het bezit ben van een sokkenbreimachine.
  Helemaal vast en vies heb ik al moeite moeten doen om er beweging in te krijgen.
  Maar we gaan vooruit, op naar een sok!
  Maar eigenlijk ben ik op zoek naar sokkenbreiers om ervaring uit te wisselen.
  Zo ben ik ook nieuwsgierig hoe jij opzet zonder korfje?
  Groetjes Annet

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo Annet,
   Wat leuk, ik ken verder ook nog niemand die een sokken breimachine heeft, op Bertus na dan. Ben je van plan naar zijn open dag te komen op 19 maart? De hele opzet daarvan is namelijk om ervaringen met andere gebruikers uit te wisselen.
   Wat het korfje betreft, in m'n bericht heb ik het over een cast on sack, als je op dat woord klikt wordt je gelinkt naar een YouTube filmpje
   waar ze het gebruik én het maken ervan uitleggen. Veel succes. Hopelijk krijg je jouw apparaatje snel aan de praat.

   Verwijderen
 4. Ik vond net je blog en heb lekker zitten lezen :-) zo leuk al die sokken. Ik brei ze zelf ook. Ben al ruim 10 jaar sokken aan het breien maar had tot voor kort gewoon sokken gebreid en af en toe een paar met een kabeltje of werkje. Maar sinds kort brei ik ook bonte sokken zoals jij ze noemt en ook ik werd geïnspireerd door blueberryfields :-) grappig hoe dat gaat! Ik ga je blog in mijn lijst zetten erg leuk om je te volgen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo Breienmaar,
   Wat leuk om te horen! Niets fijner dan je eigen gebreide sokken dragen, hè? Vooral als het van die vrolijke zijn. Geniet ervan, de koudere dagen staan alweer bijna voor de deur.
   Groetjes Chantal

   Verwijderen