maandag 1 augustus 2016

Solar dyeing, juni 2016. De resultaten

 
Ik bedacht me opeens dat ik de resultaten nog niet had laten zien van de allereerste poging "Solar dyeing" die ik begin juni was gestart. Daarbij had ik drie weckpotten gevuld met voorgebeitste sokkenwol. In de kleinste pot zaten snippers sandelwood, die ik toevallig had gevonden in m'n zeepvoorraad op zolder. Geen idee wat de kleur daarvan kon worden maar daarom was het ook een experiment. In de gele pot zat een mengsel van gedroogde boerenwormkruidbloemen en gedroogde calendulablaadjes, en ten slotte in de laatste pot een mengsel van zowel gedroogde worteltjes als poeder van meekrap.
Ik pakte het verder niet erg professioneel aan want heb niets afgewogen of opgeschreven dus qua hoeveelheden of verhoudingen kan ik er niets zinnigs over zeggen. Ik was voornamelijk nieuwsgierig of het überhaupt zou lukken. Het enige wat ik wist was dat je het warm en licht weg moest zetten voor ongeveer 10 dagen. (Langer en het gaat stinken.)

Mijn bevindingen:

Het meest onberekenbare bij dit hele proces was de mate van fermentatie, wat merkbaar is door de druk die in zo'n weckpot wordt opgebouwd. Die druk merk je overigens pas als je de deksel een keer openmaakt. Vooral de pot met de meekrap had daar een handje van, en snel ook. Al binnen 24 uur was de druk daar zo hoog dat als je tussendoor de deksel een keer openmaakte er met veel geweld en een harde knal spetters naar buiten sprietsten. Ik durfde die pot daarom eigenlijk niet dicht te laten zitten want afgezien van het feit dat die weckpotten veel kunnen hebben leek het me een beetje aan de gevaarlijke kant. Daarom hield ik 'm maar open. De pot met de boerenwormkruid/calendula kreeg er na een paar dagen een handje van om druk op te bouwen, ook die liet ik open. Het gevolg was wel dat ze daarna gingen overlopen, vandaar het groene bakje op bovenstaande foto. Door die druk wordt de wol ook vaak omhoog geduwd waardoor het boven het vloeistof komt te liggen. Eén tot twee keer per dag duwde ik dat met een stokje terug. En na een paar dagen heb ik ook wel wat water weer toegevoegd omdat door dat overlopen het peil zakte. 

Verder was het een kwestie van de potten af en toe een beetje draaien zodat de zon niet steeds van dezelfde kant op de pot scheen. 

 

Al met al niet erg veel werk maar ik had eerder het idee gehad dat het een kwestie was van potten vullen en er verder niet echt meer naar omkijken. Dat blijkt dus iets genuanceerder te liggen.

 

 

Het is alweer een poosje geleden dat de wol uit de potten kwam maar bovenstaande foto geeft een idee van de kleuren. Die witte en grijze bolletjes moet je maar even wegdenken, die hebben er niet ingezeten.

De Sandelwood-pot heeft de wol zalmkleurig gemaakt. Dat was best een verrassing want in de pot zelf leek de wol heel lang niets van kleur op te pakken. Ik was er bijna van overtuigd dat ie er weer wit uit zou komen. Maar niet dus. Geen idee of ik ooit zalmkleurige wol nodig heb, waarschijnlijk ga ik 'm een keer oververven maar het kán dus wel. (Al vermoed ik dat er methodes zullen zijn die meer kleur uit die snippers weten te halen.)

De wol uit de boerenwormkruid/calendula-pot bestond uit een streng wit en een streng wit/grijze sokkenwol. De oorspronkelijk witte is op de foto al tot balletje gerold. De kleur tussen die twee is nagenoeg hetzelfde al zie je als je goed kijkt de grijze twijn er in de streng er nog wel doorheen. Het is niet het helderste geel, maar toch ontegenzeggelijk geel, en ook behoorlijk gelijkmatig. Het rook ook lekker trouwens, beetje naar kruidenthee.

De meekrap-pot is het sterkst gekleurd, het zijn de twee roodachtige bolletjes op de foto. Ik las later dat hoe warmer de verfpot, hoe bruiner de meekrap wordt en in daglicht is het echt wel een beetje oranje-roestbruin. Zelf vind ik het erg mooi, het doet me aan oude ruige Nomaden tapijtjes denken. De kleur is niet gelijkmatig maar eerder vlekkerig. Lichtere en donkerdere stukken. Ook dat vind ik een groot deel van de charme.

 

Al met al echt wel leuk om te doen. Gaat vast nog meer vervolg krijgen.

 

Waar ik trouwens wel achter ben gekomen sinds dit experiment is dat mijn manier van wollen bolletjes tot strengen wikkelen niet erg praktisch is. Ik deed dat door wol te wikkelen tussen elleboog en hand en dan later twee knoopjes erin, maar dat gaat tijdens het verven en uitspoelen toch redelijk in de war zitten hoor. Je zou het van bovenstaande foto misschien niet zeggen maar om van zo'n steng één bolletje te maken ben ik bijna een uur bezig. 
Het werd dus tijd voor iets handigers en op internet was ik al het gereedschap "Niddy-Noddy" tegengekomen, want ik trouwens een vreselijke naam vind maar dat terzijde. Die dingen helpen je om makkelijker wol op strengen te maken (en strengen zijn veel handiger te verven dan bolletjes.) 
En die niddy-noddy's kun je uiteraard kopen maar óók zelf maken. Minder mooi, wel goedkoper en sneller.

Dat doe je door een stuk pvc buis van 3,5 cm doorsnee te kopen (1 meter is voldoende) en die te verzagen in 4 korte stukken (van ongeveer 20 cm.) en één langere. Daartussen twee T-koppelstukken en tot slot 4 afsluitdopjes. Onder een tientje was ik klaar. Hier zie je een uitgebreidere werkbeschrijving.

De lengte van mijn tussenstuk had ik zodanig dat een volledige omwenteling van garen om de 4 korte uiteinden 2 meter bedroeg. Dan is het ook meteen makkelijk tellen hoeveel meter garen je hebt, al vraag ik me in mijn onwetendheid af hoe vaak ik die kennis echt nodig zal hebben.
Van die korte uiteinden draai je een koppelstuk haaks op de andere en het is klaar voor gebruik. Hier zie je een willekeurig filmpje op YouTube hoe je het garen om de uiteinden windt.

 Mijn arm is alleen niet lang genoeg om het vast te houden én een foto van het geheel te maken. Maar ik kan je wél vertellen dat zo'n pvc uitvoering vele malen handiger werkt dan als je het om je elleboog windt.

 Bovendien is het zo opgespannen ook veel makkelijker om knoopjes in je streng te leggen. Meer dan twee, dat heb ik nu wel geleerd!

En kijk eens wat een mooie strengen er dan uiteindelijk uitkomen. Hier zijn ze wel nog eens om zichzelf heengewonden, dat bewaart wat netter. Als ze in het verfbad gaan dan draai ik ze weer terug naar losse strengen zodat de verf overal makkelijk bij kan.
Deze vier witte strengen, en een kleine gele van de Boerenwormkruid/calendula "Solar dye" gaan deze week in een indigo-verfbad. Het schijnt het moeilijkste verfbad te zijn, maar als ik die overwonnen heb dan is de rest vast een makkie, toch?

1 opmerking:

  1. Wel spannend zo'n experiment met verven. Vind de resultaten wel mooi.Heb het nog nooit gedaan maar heb wel een boekje met hoe je met natuurlijk materiaal kunt verven.
    Succes met de indigo verfbad en ben benieuwd naar het eindresultaat.
    Gezellige dag
    groetjes, Truus uit Drenthe

    BeantwoordenVerwijderen