zaterdag 2 juli 2016

Spinnen, de voorbereidingen

Het is juli, ein-de-lijk. Voor mij betekent het dat ik nu voor zo'n 90% van de tijd vakantie heb. De laatste workshop is gegeven, de laatste vergadering geweest. Rest alleen nog wat losse eindjes en een lokaal om op te ruimen. Maar tussendoor echt al wel zeeën van vrije tijd. Heerlijk!
Aangezien het niet echt weer is om in de moestuin te werken vanwege alle aanhoudende buien (het seizoen lijkt steeds meer in het water te vallen daar) kom ik vanzelfsprekend bij de wol uit. En dan vooral bij m'n eerder ontstane plan om te leren spinnen.
Afgelopen winter kreeg ik al een spinnewiel cadeau (van Jeannette en Marleen) en een soort eeuwigdurende bruikleen op een kaardemolen (van m'n werk), én een reservering op een paar geschoren schapenvachten (van onze Belgische vrienden.) Wat nog miste was vrije tijd. En die heb ik nu.
Tijd voor actie!

Die (inmiddels geschoren) schapenvachten uit België komen er waarschijnlijk volgend weekend aan, want dan staat er een groot samenzijn gepland. Ik heb al wel te horen gekregen dat ze behoorlijk vies zijn en stinken, dus ik ben op internet gaan zoeken naar hoe je zo'n vieze vacht eigenlijk te lijf gaat. Kwam op YouTube 'n filmpje tegen over "skirting a raw sheep fleece" en weet nu dat van zo'n ruwe vacht al ongeveer de helft zo de composthoop op kan vanwege poep, vilt, korte wol of anderszins ongemak. Dat scheelt een hoop gedoe. Goed om te weten.

Verder heb ik een tijd zitten onderzoeken of je nu wel of niet meteen de lanoline uit de ruwe wol moest wassen, want qua kaarden/spinnen kan het zowel met als zonder. (Al schijnt mét lanoline makkelijker te gaan) Voor mij hangt de keuze daarvan samen met of ik de wol voor of na het spinnen wil gaan verven, want bij verven móet de lanoline al weggewassen zijn. Als je wol vóór het spinnen verft dan heb je andere mogelijkheden qua kleur en kleurcombinaties dan als je ná het spinnen de garens verft en die eerste lijken me net wat interessanter.

Ik begon ook maar eens met het schoonmaken en leren kennen van m'n louët spinnewiel S10, die al die tijd zolang in een hoekje op zolder had gestaan. Licht sopje erover en daarna (weer op YouTube) filmpjes gekeken over het gebruik ervan (de 1e van een reeks van 4 hoofdstukken over de louët vind je hier.) en daarnaast ook ontelbaar veel andere filmpjes over spinnen gekeken en de verschillende spintechnieken die allemaal mogelijk zijn. Ik ben erg dankbaar voor al die mensen die wereldwijd filmpjes hierover posten want door het te zien begrijp je het veel beter dan door erover te lezen. Lang leve YouTube!

Verder uuuurenlang bezig geweest met het schoonmaken van de kaardemolen want die zat vol met decennia-oude wol en vettigheid. Wat een rotklus wat dat, zelfs met een heel handig klein tandenborsteltje van de orthodontist. Uiteindelijk toch gelukt! Pffff.. Ik twijfel na dit klusje nu wel meer of ik überhaupt met vette wol wil gaan kaarden. Neig nu nog meer naar schone (gewassen) wol eigenlijk.

Omdat ik stiekem eigenlijk helemaal niet helemaal tot volgend weekend wil wachten met wol verwerken had ik een paar dagen geleden toch alvast maar ruwe wol besteld bij Purewol. Gesorteerde Texel-wit. Vandaag kwam het binnen, vonden de beestjes héél interessant ruiken! En aangezien het al snel weer flink onweerde buiten meteen maar ermee aan de gang gegaan. Lanoline eruit wassen zodat ik met schone wol verder kan.

Tenminste, dat was de bedoeling. Ik deed een aantal stukken wol in netjes in een pan met flink wat wasmiddel en verwarmde het naar 80 graden C. voor een ruim half uur. Als het goed is komt dan de lanoline vrij die je vervolgens kunt gaan afgieten om de wol daarna rustig in steeds koeler wordend water uit te spoelen. Al die tijd kun je het niet al te erg bewegen om vervilten tegen te gaan. Maar daardoor gingen de bruine vlekken er ook niet uit.

Ik geloof niet dat het dus helemaal goed is gegaan, want ook na het koud spoelen bleven die bruine stukken zitten. Het zijn de uiteinden van de plukken wol. Voor nu laat ik het gewoon drogen en zal het daarna kaarden, om te zien of het dan minder wordt. Kan altijd na het spinnen nog eens heet wassen, bedacht ik, als ik ze daarna ga verven. Want deze plukken ga ik ondanks het wassen niet ervoor verven, dat kan m'n geduld niet aan....Ik wil zo snel mogelijk gaan oefenen met het spinnen zelf.

Heb nu wel de overige wol alvast in een koud bad liggen om 'n nachtje voor te weken. Hopelijk worden ze dan schoner als ze in de hete pan gaan morgen. We zullen zien.

Het beginnetje is in ieder geval gemaakt, en daarmee de vakantieperiode van start!!

2 opmerkingen:

 1. Dat wordt een heerlijke vakantie met wassen kaarden spinnen en verven.
  Hoop dat je geen blogvakantie gaat houden zodat we op de hoogte gehouden worden van je vorderingen!
  Heel veel plezier en succes!
  groetjes,Truus uit Drenthe

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Woow geweldig te lezen, haal er veel informatie uit. denk ja zo kan dat ook.. bedankt voor je uitgebreide verhalen..

  BeantwoordenVerwijderen