woensdag 6 juli 2016

Ruwe vacht wassen, de kortere aanpak.

Goed, ik was dus een beetje in de stress wat betreft het wassen van de ruwe vachten.. of meer onzeker eigenlijk. Zoals je in de vorige blog kon lezen. Gisteren heb ik dus maar de tijd genomen nóg dieper internet in te duiken. En toen kwam ik o.a. dit bericht tegen (I'm gonna wash that sheep right outta ma hair). Veel overeenkomsten en een paar verschillen met de methode van de eerste pogingen eergisteren. Vooral in betrekking tot de temperatuur van het water. Geen >80 graden maar 60 graden. Zo'n beetje de temperatuur die uit je hete kraan komt, zeg maar. Dat betekent, geen gedoe met fornuis en pannen op het vuur. Maar het wast dus ook niet álle lanoline weg, wel een groot deel.

In eerste instantie dacht ik dat het dus niet voor mij was, aangezien ik ook de mogelijkheid wil hebben om te verven vóór het spinnen (en voor het 'pakken' van de verf is lanoline in de wol natuurlijk niet erg handig). Maar volgens deze 'Maid in Wales' is dat niet zo'n probleem. Het kleine beetje lanoline spint lekkerder maar als je het eerst wil verven dan zullen de zuren van de verf/beits het laatste restje wel verwijderen.
We zullen zien of het echt zo is, en dat weten we alleen door het uit te proberen. Dus vandaag was weer een wasdag, of eigenlijk een wasochtend, want deze manier gaat zo veel sneller.

Allereerst had ik voor mezelf wat waszakjes gekocht. Deze zijn 30x40 cm en er gaat zo'n 200 gram wol in (drooggewicht), redelijk los. Voor de zak van 1 kilo ruwe wol waren dat dus 5 zakjes. Superfijn die dingen en ze kosten maar iets van 0,35 cent per stuk.

Voor die prijs hoef je dus niet te gaan klungelen met te weinig zakjes. Kon in één keer alles inpakken en gelijkmatig verdelen.

Binnen vulde ik de gootsteen met heet water uit de kraan en daarbij een keteltje kokend water, dan kwam ik rond de 60 graden uit.  Zakje erin en voorzichtig onderdompelen (handschoenen!! Heet!)

Had in dit specifieke geval wel de fout gemaakt door het afwasmiddel bij het vullen al toe te voegen, dat geeft veel meer schuim. Afwasmiddel kun je beter ingieten als de wasbak al vol is en dan voorzichtig doorroeren.


Na een kwartier haalde ik de wol eruit, liet het water een beetje weglopen en vulde weer bij met heet water uit de ketel. Zodat het allemaal niet te erg afkoelde. Bij elkaar lag de wol tegen een half uur in het hete sopwater. (al heb ik begrepen dat een kwartier ook genoeg kan zijn)


Vervolgens het sopwater (met de lanoline) heet laten weglopen en een paar keer spoelen met het heetste water uit de kraan. (= ongeveer 50 graden) Steeds een klein laagje, wol onderduwen en weer weg laten lopen. Tot er geen schuim meer uit komt. Hier was dat na 3 x spoelen.

Aangezien ik de wasbak weer wilde gebruiken voor de volgende lading wol ging deze schone wol zolang in een pannetje met heet kraanwater (50 graden) om daarin langzaam af te koelen.

Pas als de wol in die pan voldoende was afgekoeld (ongeveer 35 graden) ging het buiten in een grote bak met azijnwater (20 graden) voor minimaal een half uurtje of tot ik er tijd voor had.

En tot slot weer uitgeknepen op het wasrek te drogen.  Een handige aanschaf zou nog een losse tweedehandse centrifuge zijn, dan kan de wol eerst (nog in de zak) gecentrifugeerd worden. Dat verkort de droogtijd aanzienlijk. Ik hou marktplaats al in de gaten. Zodra er een hier in de buurt wordt aangeboden ga ik erop af.

Tussen de was-sessies door had ik nog tijd om alvast wat van de gewassen wol van eergisteren uit te kammen. Ik knip de gele harde stukjes er dit keer dus niet uit, maar kam ze eruit. Ik weet nog steeds niet precies wat het nou is maar als 80, of zelfs 100 graden het er niet uitwast, dan is het kennelijk iets wat erbij hoort. Misschien hebben sommige vachten het minder, maar voor nu moet ik er maar gewoon mee dealen. En de wol moet toch wolkig gemaakt worden voor het de kaardemolen in kan.  Het is best wat werk maar als het niet anders kan dan is het dus zo. Het hoeft ook allemaal niet meteen klaar.

Trouwens, ik heb als experiment een stukje gewassen ruwe wol van eergisteren (nog ongekamd, dus mét gele stukjes) in de koudbeits gelegd. Die ga ik binnenkort proefverven en dan zal ik vanzelf zien of het iets is wat effect heeft op het verfproces. En dus of de gewassen ruwe wol eerst schoongekamt moet worden voor het in een verfbad kan of niet. Doen is weten!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten