zaterdag 13 februari 2016

De onverwachte wending

Deze afgelopen week begon met een onverwachte wending. Ik was vrij vanwege de carnavalsvakantie en het weer was bij de start daarvan bar en boos. Met als gevolg dat ik heerlijk binnen bleef zitten. 
Precies op dat moment, met redelijk wat vrije tijd en enigszins beperkt in m'n activiteiten, werd ik geattendeerd op een artikel in Buitenleven (2016-1) over het bestaan van sokkenbreimachines.
Werkelijk? Bestaan die? .. Nou,....blijkbaar wel dus, die bestaan!
En niet alleen bestaan ze, ze zijn ook nog eens hartstikke prachtig en betoverend. Tenminste, dat ondervond ik zelf. Ik werd betoverd. Vooral nadat ik op YouTube bewegende beelden ervan zag. Hypnotiserend, mysterieus, nostalgisch. Zo effectief in al hun historische eenvoud. Ik geloof dat ik àlle filmpjes heb bekeken die er te vinden waren, en dat zijn er best veel. Lang leve de regenachtige vakanties!
Nieuwsgierig naar de beschikbaarheid van zulke apparaten hier, google-de ik verder en kwam er al snel achter dat je eigenlijk alleen toegewezen bent op een antiek exemplaar want nieuw worden ze in deze tijden en contreien niet meer gemaakt. Moeilijk te vinden zijn ze trouwens verder niet want de werkplaats van Bertus van Manen uit Gelderland staat er vol mee. Werkend en wel. Maar ja, aan antiek hangt ook een prijskaartje.
En daar begon het dilemma die bijna een week vol slapeloze nachten duurde.

Zal ik, of zal ik niet?

Ik heb wat afgewikt -en gewogen. Verstand en gevoel laten spreken. Zaken laten bezinken. Gemaald en gepiekerd. Met mensen de voors en tegens besproken. Maar het liet me niet los. Want zeg nou zelf.. een SOKKEN breimachine. Hoe cool is dat!! 

Dus ja.. Ik heb uiteindelijk m'n potje voor onvoorziene leuke dingen aangesproken, Bertus opgebeld voor een afspraak en vandaag naar Harskamp, Gelderland gereden. Het was onvermijdelijk!

En wat een ochtend! Het zicht op zoveel oude machientjes, de een nog mooier dan de ander. Bertus heeft er in de 5 jaar dat hij er nu mee bezig is behoorlijk wat bij elkaar verzameld. Hij knapt ze met veel liefde en geduld op en verkoopt ze vervolgens mét garantie en uitgebreide uitleg over de werking. En wat ook wel fijn is, mochten er onvoorziene problemen opspelen dan kun je altijd bij hem terecht.

Hier zijn we bezig met een oefensok op mijn gekochte machine. Een "Gerard Holland" uit 1920-1930. Een groot deel van de uitleg heb ik op video opgenomen en met toestemming van Bertus mag het gedeeld worden. Deze uitleg is ook toepasbaar voor andere Europese sokkenbreimachines, dus dat is handig.
4 Delen zijn het geworden. En nét niet alles staat erop want toen bleek m'n kaart vol, maar het overgrote deel wel.

Deel 1: Over het stellen van de ribber en het plaatsen van de cilindernaalden voor de opzet (om en om)
Deel 2: Over het doorvoeren van het garen (afval én sokkengaren), het inhangen van de korf, het breien van het aanloopstukje, het breien van de boord, het instellen van de stekengrootte, het plaatsen en instellen van de ribbernaalden naar 1:3.
Deel 3: Over het breien van de pre-hiel met het weghalen van de helft van de ribbernaalden, en het grootste gedeelte van het breien van de hiel op enkel cilindernaalden en alle aanpassingen die daarbij horen.
Deel 4: Over het afmaken van de hiel en het stuk richting teen, gedeeltelijk weer op ribbernaalden. Net bij de teen aangekomen was m'n fotokaart vol dus het maakproces daarvan staat er niet op, maar zo erg is dat verder niet want de handelingen van de teen zijn precies gelijk aan die van de hiel. (wellicht dat ik zelf tzt daar het vervolg van opneem om het helemaal compleet te maken.)

Behoorlijk voldaan weer naar huis gereden, met m'n prachtige nieuwe aanwinst op de achterbank. Al had ik wel een klein beetje pech. Bij thuiskomst bleek dat Bertus per abuis de verkeerde naalden mee had gegeven. Dus de machine staat nu wel in de woonkamer te pronken, maar ik kan er nog even niets mee tot komende week de goede naalden per post volgen. Nog nét even een lesje in geduld!!  Ai!

Maar verder voel ik me evengoed de trotse eigenaar van een heuse sokkenbreimachine. Of liever gezegd een "Oma-chine", want gezien haar leeftijd mag ik het wel een omaatje noemen, nietwaar?P.S. Voor wie intussen ook een beetje geïnteresseerd is geworden, toevallig is er volgende maand een sokkenbreimachine-bijeenkomst, bij Bertus in de werkplaats. Dan zijn er demonstraties en kun je ongedwongen lekker al het moois afkijken. Ook leuk als je niet van plan bent om zo'n breimachine te kopen!
undefined

9 opmerkingen:

 1. waaah! fantastisch!
  gefeliciteerd met je omaatje! en misschien tot de 19e want ik ben DOL op fijnmechaniek en Bertus' werkplaats klinkt als een droom.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat geweldig dat je dit Omaatje hebt gekocht!
  Ergens in blogland had ik er al over gelezen en een andere bloglezer had zo'n apparaat op zolder liggen. Er waren ook foto's bij en ik heb mijn ogen uitgekeken naar dit apparaat.
  Ben heel benieuwd naar je eerste resultaten want je zult vast direct aan de slag gaan als de juiste naalden binnen zijn.
  Wist je dat je ook op de ronde breischijven die nu zo in zijn je ook sokken op kunt breien?
  Veel plezier met oma.
  groetjes, Truus uit Drenthe

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Geweldig!! Ik zit nu al bijna een uur van alles te bekijken over de sokkenbreimachine :-). Als hier ooit sokken gebreid gaan worden komt daar eerder een machine aan te pas dan breinaalden denk ik zo ;-).
  Fantastisch dat je nu zo'n machine hebt!! Ik ben heel benieuwd of sokken hiervan je net zo blij maken als je eigen gebreide!
  Groetjes, Nelleke

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat een fijne beschrijving, ik deel dit op ons facebook pagina Sokkenbreimachine Fanaten!
  Groetjes, Marie

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo Marie, Dat is goed. Ik zit zelf niet op facebook maar wat leuk om te horen dat er een groep over bestaat!

   Verwijderen
 5. Wat mooi! Ik zit mij nu al te verheugen op het volgende filmpje. Veel plezier met je mooie Oma-chine ;o)

  Groetjes jannie

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hallo Chantal,
  Ik heb jouw video's over de csm/bertus v manen herhaaldelijk gekeken. Puur om te leren.
  Dat wikken en wegen over de aanschaf herken ik uit duizenden! Maar ook ik ben gezwicht.
  Nu lees ik dat jij een cilinder hebt met 72 nld? En daar brei je gewone gladde sokken mee, dus geen ribbel?
  Ik ben thuis gekomen met 86 nld en een gladde sok gaat het niet worden geloof ik... Met minder naalden wordt het zo 'luchtig'.
  Heb jij nog tips?
  Ik heb al gehoord van de facebooksite maar ik wil geen facebook-account.
  Waar zijn alle ervaringen van de csm-breisters op internet?

  Ik vind jouw sokken trouwens erg leuk en vrolijk! Ik ben nog niet zover na 2 weken, al had ik minstens al 2 paar willen hebben.


  groetjes Ingrid

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo Ingrid,

   Gefeliciteerd met je csm! Wat een bezit hè, zo'n mooie machine. Ik heb inderdaad een 72 cilinder en brei het liefst de sokken glad. (Wel de boord met de ribber) Met m'n hele smalle voeten gaat dat net. Zou voor mij niet breder moeten zijn. Heb zelf nooit met een 86 gewerkt. Dan lijkt me inderdaad dat je óf de hele sok met de ribber werkt óf veel dunner sokkengaren gebruikt. Met dus ook mooie dunnere sokken als resultaat. Zit zelf ook niet op Facebook dus mis inderdaad ook een hoop qua contacten en ervaringen onderling. En eerlijk gezegd ben ik zelf nog niet helemaal deskundig maar met veel oefenen kom je een eind. En zo'n trefdag is ook wel een aanrader om eens naar toe te gaan. Iedereen is heel erg aardig en open.
   Veel succes. Ik hoor graag hoe het je vergaat.

   Groetjes Chantal

   Verwijderen