zaterdag 20 februari 2016

breimachine of brij-machine?

O jongens, jongens. De praktijk met m'n nieuw verworven breimachine gaat nog niet helemaal over rozen! Het blijkt een vak apart, daar ben ik inmiddels al wel achter. Het lijkt allemaal zo makkelijk op de filmpjes maar dat is dus niet louter de machine, het is ook de vaardigheid van de gebruiker zelf! En die vaardigheden heb ik nog niet helemaal in de vingertoppen. Vlieguren maken dus!

Toen dinsdag de goede naalden arriveerden had ik maar heel even de tijd voor een eerste spin voor ik weer naar m'n werk moest. Dat het toen niet meteen lukte weet ik aan ongeduld en tijdgebrek. Pas op donderdag kon ik er eens even goed voor gaan zitten, met het plan een "cast on sack" te maken, dat had ik op YouTube gezien. Het is feitelijk een zakje met lusjes bovenaan zodat je niet elke keer dat rare korfje hoeft te gebruiken wat het opzetten van de steken een heel stuk eenvoudiger maakt. Bovendien kun je er dan zogenaamde soft weights in hangen, in plaats van dat er gewichten onderaan je werk bungelen (hoewel dat ook nog steeds kan.) Leek me een goede eerste oefening.

Nou, dat is uiteindelijk gelukt, maar ben wel 3x overnieuw begonnen. Elke keer kwam ik een stukje verder, dat wel. Maar het is behoorlijk frustrerend om steeds maar wéér het werk uit te halen en opnieuw te beginnen. Voelde me nog zo'n groentje vol met beginnersfouten.

Zaterdag de tweede ronde, dit keer voor een sok. En dan niet een sok zoals Bertus het me had voorgedaan, maar eigenwijs anders. Ik wilde een bontesok, en ook van de teen omhoog en grotendeels glad, afgezien van een ribbel bij de boord. Goh, heb je een dagje?

Ook hier ben ik een paar keer overnieuw begonnen, misschien wel 5 keer! Maar er moest en zou een sok uitkomen!! De start bij de teen is nou niet meteen het makkelijkste gedeelte, maar uiteindelijk had ik 'm te pakken. En ik moet zeggen, bij iedere poging gingen de voorgaande stappen sneller, er zat progressie in!!

Maar ook bij de makkelijkere stukken gebeurde er wel eens iets wat het vloeken waard was. Laten we zeggen dat ik behoorlijk heb kunnen oefenen op het ophalen van meerdere gevallen steken. Meer dan eens! En ik had toch echt de gewichten eraan hangen.

Maar toen op het einde van de dag ook de ribber lastig ging doen raakte m'n geduld een beetje op. Kom op zeg, ik wéét dat het aan mij ligt want ik heb bewegend beeld waarop bewezen wordt dat de machine het echt wel kán!! Maar toch, na uren zwoegen, opnieuw beginnen, steken redden en doorzetten was ik toe aan resultaat!

Dan maar geen automatisch boordje hoor, als we zo gaan beginnen!!

Dan sjoemel ik er voor nu wel even een met de hand gebreid boordje aan, zodat ik ein-de-lijk eens kan passen en vergelijkend warenonderzoek kan plegen.

Links de machinesok, rechts een van de pennen. Toch wel een zeker verschil. 
 • Allereerst de maat. De machinesok is breder en een beetje stugger in vergelijking (ik had de stekenspanning op 5 gezet dus ik vermoed toch wel dat ik qua stugheid niet veel smaller kan.) Ik vrees voor mijn voet wellicht toch een beetje te breed. Tenminste, in zo'n gladde sok als deze zonder ribbel.
 • De machinesok ziet er ook gladder uit, maar dat kan ook een kwestie zijn van een keer wassen en dragen. Moet ik nog ondervinden.
 • De hiel en teen zijn bij de machinesok mooier afgewerkt, dat is ontegenzeggelijk waar. 
 • En ondanks al het geploeter van nu gaat het met een machine ook een heel stuk sneller. 
Ik denk dat ik pas echt kan oordelen of de sok te ruim zit als ik er een dagje op rondloop. Bij de voet lijkt het te passen maar bij m'n enkel voelt ie toch tamelijk lossig. 
Maar dan moet ik toch echt eerst nog een tweede breien!! Lijkt me typisch iets voor een regenachtige zondag! Wordt vervolgd.

7 opmerkingen:

 1. Hallo Chamtal, ff één ding goed onthouden,:..............De klepjes moeten open!! eerst drie keer kijken na één of andere actie!!! daarna pas weer verder breien. Gr. bertus.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. heerlijke post! :)
  werk jij uit een BonteBal waar je van te voren alle eindjes al aan elkaar knoopte en zoja hoe knoop jij dan? Of maak je BonteSokken wolletje na wolletje en zoja hoe knoop je ze dan aan elkaar, in de machine?
  ps de poes heeft een brijhoedje op in de eerste foto
  ps2 hier is het zondag en "dauwt" het behoorlijk buiten. Hint?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo Marvelknits.
   Dat hoedje had ik ook gezien, maar is optisch bedrog hoor. Haha, zo gek krijg ik haar niet.
   Ik gebruik voor de bontesok steeds stukjes wol van verschillende bolletjes die ik afwissel. Geen knoopjes. Tijdens het breien brei ik een paar steken van beide kleuren samen en naderhand werk ik de eindjes met een stopnaald in. Ik heb het idee dat je knoopjes altijd zult voelen in een sok.
   Vanmiddag ga ik als het goed is met de tweede sok aan de slag. Ben benieuwd of die makkelijker gaat. Vast wel!

   Verwijderen
 3. Je hebt wel bekijks bij je pogingen met de breimachine.
  Vind het resultaat voor zo'n eerste keer geweldig!
  Heb op een blog plaatjes gezien met hele lange lussen aan de sok maar die zie ik niet bij jou. Veel succes en plezier vandaag met de 2e sok.
  Gezellige zondag
  groetjes, Truus uit Drenthe

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je Truus,
   Eerst het huis poetsen maar dan is het weer sokken tijd!
   Jij ook fijne dag.

   Verwijderen
 4. Voor een eerste poging met een nieuwe (voor jou dan ;-)] machine vind ik het een prachtig resultaat! Maar dat het ietwat frustrerend is om het te leren snap ik wel.
  Ben benieuwd of sok nr 2 nu klaar is en beter is gegaan. En vervolgens hoe ze in het gebruik gaan bevallen!!
  Groetjes, Nelleke

  BeantwoordenVerwijderen
 5. als ik de foto's zo zie is de vraag niet brei-machine of brij-machine.
  maar brei-machine of punnik-machine.
  of hoe jullie dat noemden.
  ken je vast wel.
  een klosje hout in de vorm van een paddestoel met een gat in het midden met een stel krammetjes er omheen waarmee we voornamelijk tochthondjes maakten.

  BeantwoordenVerwijderen