maandag 28 december 2015

Mijn eerste lopapeysa, deel 2

Zie hier voor Deel 1 over het maken van de lopapeysa.

Ja hoor. M'n eerste lopapeysa is eindelijk af. Het heeft uiteindelijk nog een hele tijd geduurd voordat ik aan de laatste stap begon: het openknippen van de knipbies (In het Engels 'steek' genoemd) en het plaatsen van de rits. Daar zag ik met gezonde weerstand tegenop. Het breien zelf was namelijk in 3 weken al gepiept, maar daarna lag ie dus meer dan het dubbele van de tijd te wachten op een moment van dappere moed.
De ochtend van eerste kerstdag was het zover.

Ik had eerlijk gezegd de dag ervoor al een klein beetje geoefend met de lopapeysa van m'n man, waarvan ik had beloofd dat ik 'm vóór de kerst af zou hebben (wat is gelukt!!) want daar zat ook een rits in. De deadline had daar wat vaart achter gezet, en zodoende kwam het er dan toch allemaal van. Anders had het goed nog een hele poos kunnen duren, misschien. Echt koud is het ook nog niet buiten.

Ik begon met het rijgen van twee gekleurde draadjes op de plek waar de knipbies loopt. 7 steken breed. Tijdens het breien had ik met die extra steken al rekening gehouden en op de plek van het schouderstuk (yoke) was dat ook de plek waar de draden wisselden van kleur. Een knipbies kan ook smaller zijn, zelfs tot maar één steek breed. Maar aangezien dit allemaal mijn eerste keer was leek het me beter om van een bredere knipbies uit te gaan.

Op de rand van gewone steek en knipbies heb ik met een haaknaald een rand gehaakt. Dit is een manier om de steken te verankeren zodat er niets te ver uitrafelt als je de bies eenmaal open knipt, maar het zorgt er óók voor dat de rand op dat punt mooi omklapt. De steken die op mijn bredere bies zitten vallen dan mooi naar binnen toe. Uitleggen hoe je die rand haakt gaat het best met een video ter demonstratie. Er zijn er meerdere op YouTube, je kunt googlen op termen als "crochet/crocheting(=haken)+steek(=knipbies)" hier is een willekeurige
Ik deed het zelf alleen niet bij élke steek, maar óm de steek. (Ik had het in eerste instantie wel bij elke steek gedaan maar de rand ging daar zo van kronkelen dat het geen geschikte optie was.) Dat zou ik nooit zelf bedacht/gedurfd hebben als ik het niet zo op de DVD van Ragga Eiríksdóttir had gezien (Knit your own lopapeysa).
Feitelijk zit dan niet elke steek verankerd, maar omdat daarna de rits er toch ingenaaid gaat worden is dat niet erg. Dan komen de steken daar wel mee vast te zitten. En met zo'n brede knipbies in wol loop je ook niet het gevaar dat het tussen knippen en naaien fout gaat. Al die steken kleven als het ware aan elkaar.

Natuurlijk kwam m'n lieftallige assistente Cous me al snel helpen. Waar zou ik zijn zonder haar?

Met dit als resultaat. Twee rijen waarbinnen veilig geknipt kan gaan worden.

Voordat ik dat ging doen knipte ik alvast aan de binnenkant de langere draadjes af die tijdens het breien van de yoke waren ontstaan bij het wisselen van de kleuren. Die draadjes vallen allemaal in de knipbies en dus tussen de twee opgehaakte rijen aan de voorzijde.

Tja, en dan is het toch gewoon een kwestie van doen. Knip, knip. Het is zo gedaan eigenlijk.

Zie je hoe mooi die gehaakte rijen ervoor zorgen dat alles netjes naar binnen wil vallen. Het ziet er meteen heel netjes uit.

Maar het engste moet eigenlijk nog. De rits. Ik heb een tijdje getwijfeld. Ga ik het er met de hand innaaien of met de machine? Met de machine ben ik altijd bang dat de draadspanning rare dingen gaat doen en 'm onnodig laat kronkelen. Maar het gaat wel een stuk sneller.

Nou ja, nu we toch stoer aan het doen zijn pak ik de machine erbij ook! Het is een erfstuk van m'n oma. (Jeweetwel, wijlen de oma die op haar wolk nauwlettend in de gaten houdt of haar jongste kleindochter wel de doorgegeven handwerktalenten voldoende benut en onderhoudt. Jahaaa oma.. kijk maar!) Er zit zelfs een ritsvoetje bij zodat ik mooi dicht bij de binnenrand van de steek kan komen.

Maar het blijft eng. Heel voorzichtig en rustig naai ik zo het geheel aan elkaar. Met m'n billen samengeknepen, dat wel.

Nou, niet slecht toch? Zou bijna vergeten dat het nu alleen nog maar een kwestie is van wat draadjes afwerken en het is zover. Zomaar opeens is m'n allereerste lopapeysa af!! Klaar om gedragen te gaan worden.
Hoor je dat winter? Ik ben klaar voor de vorst!


Ook bruine kip Opolla is erover te spreken. (Al heb ik haar wel omgekocht met wat meelwormpjes!)

Wol: Lett lopi wol
-1420 Murky: 7 bollen
-9417 Dark wine: 2 bollen
-0086 Light beige heather: 1 bol
-9431 Brick heather: 1 bol
-9427 Rust heather: 1 bol
-1419 Barley 1 bol
Pen: Rondbreipen 50/80 cm. dikte 4,0
Patroon: afgeleid van: Istex gratis patroon: Aftur
Techniek: Fair isle, Rondbrei, continentaal.

voor m'n eigen administratie:
Armen: 2 tegelijk op rondbreinaald. boord 2x 40 steken. over 50 cm. vermeerderen naar 2x 64 st.(elke 8e ronde)
Lijf: boord beneden: 168 + 7 (knipbies)= 175 steken old Norwegian cast on
33 cm tot aan okselhoogte. Aantal steken okselhoogte 180+7
Yoke: okselgat: minus 13 st.
totaal lijf (180-2x13)en armen 2x(64-13) bij okselhoogte=256+7 steken
armen 2x51, panden 2x77 +7
Patronen starten met ritme van 8 steken, na minderingen per 6 en later per 5 steken.

8 opmerkingen:

 1. Een 10 met een griffel en een zoen van de meester!
  Prachtig is t ie geworden en knap dat je het durfde om de bies door te knippen. En het zit als gegoten zo op de foto te zien.
  Succes met de truitjes voor je hondjes.
  Gezellige dag
  groetjes, Truus uit Drenthe

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ahh Truus, dankjewel! Wat lief.
  Het zit erg lekker maar vooral ook warm. Eigenlijk soms zelfs nog een beetje te warm voor deze zachte temperaturen!
  Maar het gaat kouder worden.. (Of ik zet gewoon de verwarming wat lager, dat kan natuurlijk ook)
  Jij ook fijne dag.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een prachtige vest!

  En dank je voor je reactie op mijn 105e paar sokken :-) Intussen ben ik bezig aan nr 109, maar die zal niet voor het einde van het jaar af zijn (vanavond dus haha)

  Ik zal je blog in de mijne opnemen, dan kan ik altijd een kijkje komen nemen!

  Groetjes,
  Martine (mintaka van Ravelry, blog breikonijn)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Al surfend naar een manier om een rits in een icelandse trui te zetten kwam ik op je blog terecht. Wat heb je een mooi vest gebreid, geweldige kleuren. Wat heb ik veel aan je uitleg en tips gehad om op een mooie manier een rits in een vest te zetten. Ik heb stap voor stap je uitleg gevolgd en ben erg trots op hoe het geworden is. Het vest ligt nu te drogen en morgen op jacht naar een mooie rits. En ja, daar zie ik het meest tegen op om de rits er met de naaimachine in te zetten. Het gaat vast lukken met de tips van jou.......hoop ik. Nogmaals heel hartelijk bedankt en ik zal laten weten of het gelukt is. Hartelijke groetjes jannie

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hallo Jannie,
  Wat heerlijk om te lezen dat je wat aan m'n verhaal hebt gehad! Dat doet me echt goed.
  Heel veel succes met de rits, het is spannend maar niet onmogelijk.
  En dan heb je daarna een heel fijn vest, denk daar maar aan.
  Ben erg benieuwd hoe het je vergaat.
  Groetjes Chantal

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Chantal,
   Even een update over mijn vest. Met de storm van vandaag is het een prima dag om de rits er in te zetten. Het was best een spannend klusje. Ik heb keurig je uitleg gevolgd en ineens zat de rits er in. Je ziet aan je eigen werk altijd wat niet goed is maar voor de eerste keer een rits in een vest naaien ben ik tevreden. Zonder jou goede uitleg was ik er niet aan begonnen. Nogmaals heel hartelijk dank! Dit smaakt naar meer. Op naar een volgend vest, dit keer voor mijn man.
   Groetjes jannie

   Verwijderen
  2. Hallo Jannie,
   Gefeliciteerd met je vest! Zo te horen heb je de smaak te pakken gekregen. Verbeterpuntjes blijven er volgens mij altijd wel, hoe goed je ook bent. Maar het is óók handwerk, dat hoeft niet altijd perfect te zijn, toch? Heel veel plezier ervan en dankjewel voor je feedback. Ben blij dat ik je kon helpen.
   Groetjes Chantal

   Verwijderen
 6. Prachtig vest! en wat heb je het goed uitgelegd. Ik ben wol aan het verven en spinnen voor zo'n mooi vest als jij hebt gemaakt en ga je voorbeeld er zeker bij gebruiken. Hartelijk dank voor deze 'tutorial'. Groetjes Prisca

  BeantwoordenVerwijderen