zondag 15 november 2015

Sokkenpaar #6, de hiel achteraf, deel 2

Het eerste deel, wat ik in de vorige blogpost schreef, ging over het waarom van een achteraf geplaatste hiel. Maar ook over het inzetten van een extra wigje in de hoeken van de hiel om ervoor te zorgen dat de sok een ruimere instap kreeg en niet ging trekken in de hoeken. Klik voor deel 1 hier
Nu wil ik het graag hebben over het breien van de hiel zelf.

Voor mij was dit de eerste keer dat ik een hiel op deze manier zou gaan breien, van de basis naar de punt, als een soort klein mutsje. En de manier waarop je van een bredere basis met minderingen naar een smallere top toewerkt kan op verschillende manieren. Ik heb er gewoon maar een gekozen, dan zien we wel of het bevalt. Wellicht probeer ik de volgende keer een andere.

Hiel minderingen:

In dit geval hebben beide hoeken al een wigje, zoals beschreven in deel 1. En werk ik niet van hoek naar hoek op de rondbreinaald, maar zijn de steken anders verdeeld over 2 rijen, namelijk die van middelpunt onder naar middelpunt boven. Dus eigenlijk zijn alle steken een kwart opgeschoven. Het handige daaraan is dat de minderingen niet plaatsvinden op plekken waar je ook van naalden moet wisselen, maar dat ze in het midden van een rij liggen.  De groene markers op de foto geven de hoekpunten van de feitelijke hiel aan (en dus midden in de rij.) 

Ik weet niet of de gebruikte mindering trouwens een officiële naam heeft, zou wel handig zijn misschien, maar zo gaat ie.
1: Brei tot 2 steken voor je marker (Dus 2 steken voor de hoek)
2: Steek de twee steken tegelijk in, als een rechtse steek 
3: Laat ze op de rechter pen glijden (zonder te breien) Ze zitten een beetje als één steek tegen elkaar aan.
4: Verwijder de marker en brei de volgende steek. (rechtse steek)
5: Haal nu de voorlaatste (dubbele en afgegleden steek) met je linker pen over de gebreide steek heen.
6: Plaats de marker weer terug (op de foto nog niet het geval) en brei door naar de volgende hoek, waar je weer twee steken voor de marker hetzelfde doet.
Afgekort in het Engels kun je het omschrijven als: 2 stitches before marker: sl. 2 tog KW, remove marker, K1, p2sso, replace marker.
( 2 stitches before marker: slip 2 together knitwise, remove marker, knit 1, pass 2 stitches (that were knit before) over the knitstitch, replace marker.)

De stomme fout:

Ik maakte alleen vanaf hier een stomme fout. Want ik deed deze minderingen elke rij. Of duidelijker gezegd, je mindert 2x op een ronde (namelijk in beide hielhoeken) maar ik deed dat elke ronde. Het stond verkeerd in m'n aantekeningenboekje en daar was ik klakkeloos vanuit gegaan. Er HAD moeten staan. Eén ronde minderen (dus in elke hoek een keer) en vervolgens een ronde gewoon breien. De minderingen vallen dus elke tweede ronde....dûh!!!! (Bij de andere minderingstechnieken die ik had opgeschreven stond dat wel.)
Met nu als resultaat dat de hiel veel te steil afliep en dus een veel te ondiepe hiel gaf.

Kijk maar. Hier staan nog maar iets van 14 steken per rij op de pennen, tijd om te gaan afhechten, maar er piept nog steeds een stukje hiel uit.
Bovendien vond ik het wigstukje bij mijn voet ook een beetje teveel flubberen.
Niet tevreden.
Helemáál niet tevreden.

Dus dat werd weer uithalen (eerst weer een levenslijntje inweven, zucht...)

En dapper opnieuw beginnen.... Het wigje heb ik dit keer iets smaller gemaakt voor mijn pasvorm. Heb gewoon geen hoge wreef. In plaats van eerst 8 steken, dan 6 en dan 4 voorbij de marker te draaien, ging ik voor 6 en dan 4 steken voorbij de marker.(Geen idee waar ik het over heb nu? Lees dan eerst deel 1 even.)

Nou.. dat ziet er al beter uit. Inmiddels al avond en kunstlicht, dus excuses voor de rare kleuren. 
Op het moment dat ik 14 steken per rij had heb ik ze weer op de oorspronkelijke manier op de pennen verdeeld, dus van hoek naar hoek.

Want zo kun je de draadjes goed afhechten met de kitchener stitch. Ik geloof niet dat daar een Nederlandse vertaling voor is, als ik deze site mag geloven.
Hoe deze afwerking werkt kun je o.a. op YouTube vinden. Hier is een willekeurige.
Voor mijn eigen spiekbriefje is het kortweg: Knit slip, purl...Purl slip, knit. (Breitermen vind ik zelf veel makkelijker in het Engels.)

En dit is dan het resultaat! Je ziet duidelijk dat de hoek minder scherp is, maar eerder afgerond. Inderdaad geen trekgaatje in de hoeken. Maar of ik die dikke diagonale lijn nou zo mooi vind, daar ben ik nog niet uit. Volgende keer ga ik een andere minder-methode uitproberen om goed te kunnen vergelijken.

Lekker belangrijk verder..... Wat leuker is: Ik heb er weer een paar sokken bij!!! Fijne lange ook. De kleuren zijn minder scherp in het echt dan op de foto, dat moet je maar van me aannemen. 

P.S.  Nóg 2 manieren om minderingen van een achteraf geplaatste hiel te breien vind je in een latere blogpost. Link hier.

Wol: Teen/hiel/boord: Drops Fabel col. 200. Tussenstuk: Schoeller + Stahl Fortissima Mexico col. 9096 Bordeaux (Zelfpatronend, dus lekker breinloos.)
Pen: Rondbreinaald 80 cm. Dikte 2,5
Hiel: Aangepaste Forethought/Afterthought/Shortrow hiel (Wow!)
Techniek: 2 tegelijk, teen-op. Continental style

14 opmerkingen:

 1. Super!! Bedankt voor de duidelijke uitleg en nu kan ik ook sokken breien want ik heb wel een hoge wreef. Daardoor zaten zelfgebreide sokken nooit lekker. En de engelse termen klinken veel leuker!!!
  Succes met het andere hielenpaar.
  groetjes,Truus uit Drenthe

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo Truus. Komt dat even mooi uit! Al zijn er wel andere hielmethoden die geschikt zijn voor een hoge wreef hoor, zoals de Hollandse hiel bijvoorbeeld. Maar zelf vind ik het mooier als er een diagonaal lijntje loopt. En ik heb juist lange smalle en platte voeten, ook niet altijd handig.Veel succes. Je kunt trouwens ook meer dan 8, 6 en 4 steken als wigje breien, als je een hele hoge wreef hebt, al is het dan wel slim om de minderingen iets eerder te starten. Dus terwijl je de wig breit tegen het eind daarvan, voer je bij de rechtse steken al een keer
   een mindering in.
   Groetjes Chantal

   Verwijderen
 2. Super zoals je alles hebt beschreven!! En jouw sokken/kniekousen zien er heel aangenaam en mooi uit! Net als Truus heb ik een hoge wreef, dus als ik me eens waag aan het sokken breien iets om rekening mee te houden!!
  Groetjes, Nelleke

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hallo!
  Ik kwam op je huis tuin en keukenblog terecht omdat ik iets zocht over bloedluis bij kippen! En zodoende al lezende verder en verder over je brei-virus. Laat ik dat nou ook hebben! Ik was dan ook aangenaam verrast toen je de linkjes op je blog zette van de engelse dame die sokkenbreien op een rondbreinaald uitlegt. Alleen snap ik er nog steeds niks van ;-( Ik heb al veel sokkenbrei ellende achter de rug met 4 naalden, met 5 naalden, maar ik bak er niks van. Dus die rondbreimethode leek mij wel iets. Maar al in het derde filmpje snapte ik niet meer hoe ze die twee sokken opeens naast elkaar op de naald had met die draad ertussen. Ze begint met beide sokken op het 'harde' gedeelte zeg maar, en opeens hangen er dan twee sokken met een gedeelte op de naald en een de andere helft op het draad. Hoe heeft ze dat dan gedaan? groetjes, Marjolein

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hallo Marjolein. In het weekend heb ik tijd om even te gaan uitzoeken wat je bedoelt en hoe ik je het best kan antwoorden. Heb je nog even geduld?

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hallo Marjolein. Als ik het goed begrijp snap je niet helemaal hoe steken soms op de naald (het harde stuk) en dan weer op de draad kunnen staan, klopt dat? Het is ook lastig voor te stellen als je niet zelf zo'n rondbreinaald in je handen hebt om te checken, maar feitelijk is het niet zo moeilijk als het lijkt hoor. Al is het wel lastig om met alleen woorden uit te leggen.
  Het grote voordeel van een rondbreinaald is dat de twee naalden met elkaar verbonden zijn door een draad. Op die manier kun je steken die je net gebreid hebt doorschuiven op de draad. Je kunt ze helemaal doorschuiven naar de andere naald, of de eerste naald weer in de steken terugschuiven. Eigenlijk is het allemaal een kwestie van naalden draaien (voor wordt achter) en steken door-of terugschuiven op de naald.
  Ik zou zeggen, koop een rondbreinaald (die kosten nog geen €4,- ...en in een kringloop vaak maar twee kwartjes) en kijk de filmpjes terwijl je
  meteen zelf meedoet. Het wordt dan al heel snel logisch.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat ik nog wel kan toevoegen.. In dat derde filmpje gaat ze aan de slag met de hiel. Daar breit ze niet meer in het rond (=eerst beide voorkanten en dan beide achterkanten van de twee sokken) maar breit ze op en neer (=heen en terug op beide achterkanten van de sokken). Daar hoeft ze de steken niet meer door te schuiven en staan de steken van de achterkant steeds op de naalden en de steken van de voorkant blijven geparkeerd op de draad. Dat stukje is dus even anders vanwege de hiel. Pas als die hiel z'n hele knikje heeft gemaakt kun je weer in de rondte gaan breien en doen de steken van de voorkant weer mee. Dan ga je dus weer schuiven en worden de naalden na het draaien weer terug in de steken geschoven om verder te kunnen breien. Wat jij beschrijft als: 2 sokken naast elkaar op de naald met de draad ertussen, is steeds de beginpositie van een ronde. De naald waar je werkdraad aan hangt is de achterste naald en die trek je dan uit de steken waardoor die steken op de draad komen en waardoor je achterste naald vrijkomt om mee te gaan breien.
   Hopelijk is het zo iets duidelijker.

   Verwijderen
  2. Hoi Chantal, Bedankt voor je uitleg. Het is idd moeilijk voor te stellen, maar ik ga er gewoon aan beginnen, jouw sokken zien er zo fantastisch uit, dat wil ik ook!!! :-) Als het lukt laat ik het je horen!

   groet, Marjolein

   Verwijderen
  3. Hoi Chantal!, hier ben ik weer, ik heb inmiddels één sok af! Halleluja! Het is nog niet zo naar mijn zin, want er zitten in de hiel waar ik de steken opneem wat gaatjes, waarschijnlijk de steek verkeerd opgehaald of zo. Maar ik ga nu voor de tweede! groet, Marjolein

   Verwijderen
  4. Nog een aanvulling: ik heb dus de video gevolgd waar je de steken met stichtmarkers afhaalt en daarna weer ophaalt, dus niet de methode die in je in deze blog uitlegt! Die bewaar ik voor een volgend paar LOL! gr. Marjolein

   Verwijderen
 6. Hallo Marjolein. Wat goed!! En al één sok af! Dat schiet op. Ik moet zeggen dat ik in de hoeken met deze methode (stitchmarkers) ook kleine gaatjes had hoor. Met het dichtmazen van de restdraadjes kun je die eventueel een beetje verdoezelen. Inmiddels ben ik meer aan het experimenteren met de afterthought heel.
  Hoe bevalt de rondbreinaald je inmiddels? Succes met de tweede sok!
  Groetjes Chantal

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hoi Chantal! Nou, het is gelukt, en zelfs de tweede sok gedaan volgens de methode in dit blog, dus de hiel pas naderhand erin zetten(maar zonder wigje erin). Dit is voor mij de perfecte methode, vind ik veel makkelijker en mooier! Bedankt voor de leerzame blog, ik hoop dat je nog veel voorbeelden zult laten zien! groetjes, Marjolein

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Leuk om te horen dat het je gelukt is!! Proficiat met je eigengebreide sokken en dat je ook een methode hebt gevonden om ze naar je zin te maken. Ben blij dat ik je heb kunnen helpen. Groetjes Chantal

   Verwijderen