zaterdag 14 november 2015

Sokkenpaar #6, de hiel achteraf, deel 1

Het was nog hartje zomer, toen ik voor het eerst iets las over sokken waarbij de hiel er achteraf ingezet werd.(In het Engels afterthought heel genoemd, de achteraf-gedachte hiel.) Nogal primitief kwam het over, waarbij je met je schaar in je sok moest gaan knippen om een gat te maken op de plek waar de hiel ging komen.. Leek me he-le-maal niets. Dat kan veel te makkelijk fout gaan!! Gauw vergeten.
Hoewel het hele idee van een afterthought hiel me wel weer aansprak, want tijdens het breien hoef je dan nog helemaal niet aan die (soms) lastige hiel te denken, je kunt lekker on-onderbroken doorbreien en de hielen tot het laatst bewaren, voor een wellicht rustiger moment.
Een ander argument die op mij minder van toepassing is maar óók handig, is als je sokken breit voor anderen waarvan je de schoenmaat nog niet weet. De afstand tussen hiel en teen kun je zo achteraf nog aanpassen. En ondertussen kun je lekker van die makkelijke kokers breien.
En deze hiel schijnt óók heel handig te zijn als je later ooit gaten in je sokken krijgt, wat voornamelijk toch bij teen of hiel gebeurt. In plaats van het gat dichtstoppen kun je gewoon weer een nieuwe hiel (of teen) breien aan de 'oude' sok. Dan is ie weer als nieuw. Past heel goed in de duurzaamheidsgedachte, vooral na al die uren die je er oorspronkelijk al aan besteed had bij het breien van de sokken zelf..

De behoefte om het toch te proberen kwam toen ik ontdekte dat er ook nog zoiets bestond als de "forethought afterthought heel"... Of, met andere woorden, vóóraf bedenken waar je áchteraf de hiel wil. Want het grote verschil is daarbij dat je niet met een schaar in je mooie brei-steken hoeft te knippen maar dat je tijdens het breien al rekening houdt dat er later een draadje uitgehaald moet worden voor het hielgat. Je moet dan al wel weten in welke maat je de sok breit, want op de plek waar de hiel begint brei je daar een los draadje in, over één helft (de onderkant) en in een contrasterende kleur. Dat draadje kun je achteraf makkelijk uithalen (Zonder Schaar!!) Bovenstaande foto laat een boven- en onderkant van een sokkenpaar in kokervorm zien, en hoewel de foto het zo niet heel duidelijk laat zien heb ik toch echt in felroze een half draadje ingebreid.
Er zijn ook wat filmpjes op YouTube hierover. Dit is een willekeurige om te bekijken.

De aangepaste forethought afterthought hiel:

Maar pas toen ik niet veel later op de site van "Knit Better Socks" kwam en dan specifiek dit bericht,  las ik over het fenomeen van de aangepaste forethought afterthought hiel. Daar werd de hiel aangepast vanwege het volgende geval:
Achteraf een hiel inbreien beperkt het sóórt hiel dat je in kunt breien tot de short-row-heels zoals de jojohiel, zandloperhiel of boemeranghiel. Op zich geen probleem voor mij want het is toevallig de hiel die ik toch al brei, maar het is wel een hiel die minder geschikt is voor mensen met een hogere wreef omdat het een redelijke 'nauwe' hiel is. Zij had daar een trucje voor zodat de hiel een ruimere instap kreeg en zodoende ook geschikt voor voeten met een hogere wreef. Met als bijkomend voordeel dat je ook minder last had van een gaatje in de hielhoeken.
Dus een paar uurtjes bezig geweest om het allemaal te snappen, zo vanuit het geschreven Engels. Aantekeningen gemaakt en uiteindelijk aan de slag gegaan. Dat wil zeggen. Gisteren pas de tijd gehad om aan die hielen te beginnen want de kokers zelf waren al eindeloos lang klaar.

Ik begon met het inrijgen van een levenslijn (groen) boven én onder de roze steken van het hielgat. (Nog makkelijker is het als je die levenslijn trouwens op het moment zelf meteen mee inbreit, maar dat had ik eigenwijs niet gedaan.) Je pakt daarvoor alle steken op die rond de roze steken vallen, en die eruit zien als een v (niet als een ^) en dan specifiek het rechterpootje van die v. In mijn sok waren dat 32 steken aan elke kant. De levenslijn zorgt ervoor dat de steken niet vallen als je het roze losse draadje daarna uithaalt.
Nu denk je misschien (al helemaal als je al een YouTube filmpje hierover hebt bekeken) dat je net zo goed meteen met je breipen de steken kunt oppikken ipv ze eerst op een levenslijntje te zetten, en in feite kan dat ook, al is het soms een heel gefriemel. Je moet dan wel rekening houden met het volgende:

Begin met het ophalen van de steken op je naald vanaf de helft van de zoolkant, in mijn geval dus na 16 steken (van de rij aan de teenkant)., en rijg je steken dan door tot je weer op dat punt uitkomt.

Als je bij de hoek komt (de mondhoek van de snee, als het ware) kun je daar 2 extra steken oppakken. Dat zorgt ervoor dat de hoek later minder trekt. Doe dat ook aan de andere kant. Ik kreeg daardoor (2x 32 +4=) 68 steken in totaal (verdeeld over 2 rijen is 2x 34 steken.)
Haal dan de groene levenslijn weg en plaats twee markers in de 'mondhoeken' precies tussen de twee extra opgehaalde steken in. In iedere hoek een marker.

De reden dat je in feite niet van mondhoek naar mondhoek breit, maar van middelpunt beneden naar middelpunt boven heeft te maken met de speciale steken die in die specifieke hoeken gebeuren. Het is makkelijker als die in het midden van een rij gebeuren en niet aan het begin en einde van een rij. Erg slim van Knit Better Socks.

Overigens is het wel zo dat je de hielen per sok apart breit. De kokers gingen met twee tegelijk op de rondbreinaald, maar de hielen gaan dus per stuk.

Ruime instap

De ruimere instap bij deze shortrow hiel krijg je door eerst in de hoeken wat extra steken te breien die beide hoeken een beetje opvullen vóórdat je aan de eigenlijke hiel (met bijbehorende minderingen) gaat beginnen. Feitelijk wordt er zo 2x een v-vormig wigje geplaatst die zorgt voor meer ruimte en minder trek aan de hoeken. 

Het breien van de wigjes:

1)Begin met de hielwol (hier grijs) door vanaf de helft van de onderste rij steken te breien, als het goed is start daar ook je pen. En brei 8 steken voorbij de marker (die precies op de helft van de mondhoek zit.)
Er staan nog wel meer steken op je pen, maar stop bij de 8e steek en draai je werk om.

2) Hier heb ik de overige steken na de 8e steek even doorgeschoven op de draad, dat hoeft niet maar maakt de foto wat duidelijker.  
Je zit nu aan de averechtse kant van je breiwerk: Steek die 8e steek averechts in, met werkdraad aan de voorkant, en glij de steek (zonder te breien) naar rechterpen.
(Oftewel in het engels: Sl. st. aitp wyif = slip stitch as if to purl, with yarn in front..stuk bondiger)

3) Trek nu je werkdraad helemaal omhoog zodat de pootjes van de steek opgetrokken worden en draai die werkdraad linksom om je naald heen weer naar voren. Lekker strak, pootjes moeten in de lucht blijven.
(Oftewel in het Engels YOYO)

4) Brei nu in averechtse steken terug naar de marker

(Hee.. ik heb nummer 5 niet gebruikt, haha...stom)
6) Brei ook nu 8 steken voorbij je marker en stop daar om je werk om te draaien.

7) Je zit nu weer aan de rechtse kant van je werk.
Steek die 8e steek in alsof je averechts gaat breien met het werkdraad aan de voorkant, en glij 'm over. Eigenlijk precies hetzelfde als de eerste keer. (Sl. st. aitp wyif)

8) Trek ook nu hard aan je werkdraad over de pen heen naar achteren. De pootjes die nu tevoorschijn komen zijn ietwat gekruist. Hou je werkdraad strak aan de achterkant zodat de pootjes omhoog blijven en brei in rechtse steken weer richting marker. (YOYO)

9) Nu tot 6 steken na je marker en draai dan je werk weer om, om vervolgens precies hetzelfde te doen met die 6e steek als eerst bij de 8e steek. (Zie nummer 2 en 3) Daarna brei je in averechtse steken door tot je daar ook weer 6 steken voorbij je marker bent om daar met die 6e steek hetzelfde te doen als bij punt 7 en 8.


10) Als je vervolgens weer aan de rechtse kant bent brei je nu 4 steken tot voorbij de marker. En draait dan weer je werk voor weer dezelfde handelingen als bij punt 2 en 3, en later punt 7 en 8. (De rode stipjes boven de pennen bij bovenstaande foto laten zien waar de "pootjes-steken" te zien zijn.

11) Uiteindelijk heb je, als het goed is, 6x de pootjes-steken gedaan (YOYO) en ben je weer aan de rechtse kant van je werk. Je kunt nu helemaal door gaan breien naar de andere hoek om daar precies hetzelfde te gaan doen. Je komt bij vertrek dan al snel een paar pootjes-steken tegen (nl 4, 6 en 8 steken na je marker) en die brei je gewoon alsof het één steek is, wat het in feite ook is maar dan met 2 draadjes. Gewoon breien alsof het normaal is. Zie je dat er nu een soort v-vormig wigje is ontstaan? Dit stukje extra steken geven je sok meer ruimte op je wreef en zorgt er tevens voor dat je steken niet zo trekken aan één of twee steken zodat er een gaatje ontstaat. Handig!!


Morgen het tweede deel, want het wordt zo wel erg lang. Dan zal ik beschrijven en laten zien hoe ik de hiel heb gemaakt door steken te minderen. En wat er bij mij fout ging..maar hoe het uiteindelijk wel weer goed kwam.
DEEL 2, klik hier

3 opmerkingen:

 1. Dit is een interessant blogje! Ik ga het even opslaan bij Pinterest :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik las laatst bij iemand anders iets over sokken breien en heb toen jouw blog aanbevolen. Dat triggerde me om zelf ook weer eens een sokken verhaal van je te lezen ;-). Zo kwam ik bij deze. Wat ik nu leuk vind, is de manier waarop je de short rows breit: deze methode heet de German Short Rows. Het is de manier die ik ook gebruik en pas later hoorde ik dat het zo heet ;-). Intussen had ik al eens een tutorial over de verschillende manier voor short rows gevonden en gebreid, daarin werd deze methode niet genoemd. Ik vind het de mooiste en simpelste manier.
  Voor jou bepaald niet nodig, maar hier is de link naar een mooi uitleg-filmpje: https://www.youtube.com/watch?v=i_6Pjl20zKA
  Groetjes, Nelleke

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo Nelleke
   Hee wat leuk. Ik wist ook niet dat het German short rows werd genoemd. Vind het zelf ook een hele fijne. Dank je voor het linkje!
   Enne..een sokkenverhaal lezen is één ding, maar denk je dat je ook aan het breien ervan gaat toekomen? ;-)

   Verwijderen