zondag 11 oktober 2015

Meebreien met fair isle sampler II

Met m'n nieuw verworven techniek van continentaal breien 'in the pocket' (geleerd bij het afgelopen sokkenpaar) is de weg vrij gekomen voor wat complexer werk. En helemaal ideaal is dan het breien met fair isle patronen. Het typische van fair isle is dat je op een rondbreinaald met nooit meer dan twee kleuren garen per ronde breit, zodat je één kleur garen op de continentale manier vast kunt houden (om je linkervinger) en de andere kleur op de Engelse manier (om je rechtervinger). Dat gaat een stuk makkelijker en sneller dan wanneer je steeds van kleur moet wisselen in je hand. 

De tijd dat ik m'n blik een beetje op fair isle ging richten was vlak voor m'n verjaardag (begin september) en dat was de ideale tijd om dus meteen maar op internet wat boeken daarover te bestellen. O, wat een cadeautjes om door te bladeren toen die eenmaal op de mat vielen! Ik zag al voor me hoe ik de mooiste patronen in m'n eigen sokken kon gaan breien. Niks geen breinloze wol meer voor mij!

Vervolgens kwam ik al surfend, per toeval op de site van Wieke van Keulen terecht. Waar zij, ook heel toevallig, nét een meebrei-project ging starten over fair isle. Namelijk "fair isle sampler II". Geen sokken maar een sjaal. Ook leuk!!

Het laagdrempelige aan dit meebrei-project is dat je elke woensdag op haar site een nieuw patroontje kunt vinden om die week mee aan de gang te gaan, en zo groeit je sjaal in 25 weken uit tot een.. nou ja.. sjaal dus. Niet teveel werk in één en genoeg gelegenheid om te oefenen.

Dus daar ben ik aan mee gaan doen, want zoveel toevalligheden bij elkaar, dat moet wel een teken zijn! Ik ging alleen wel op zoek naar andere (iets goedkopere) wol in kleurtjes die ik mooier vond*, en inmiddels dus al een klein eindje op weg. Het enige nadeel is waarschijnlijk dat als de 25 weken voorbij zijn, de winter ook weer aan z'n eind zit. De vraag is of je de sjaal dan nog lang kunt dragen. Maar dan zijn er altijd de volgende winters nog!

In dit brei-project zit een knipbies, en dat is ook nieuw voor me. Maar ook dat vond ik weer een goed teken want m'n gedachten zijn inmiddels alweer een stap verder aan het dromen. Hoe gaaf zou het zijn om m'n eigen vest te gaan breien. Zo'n mooie IJslandse. Een echte Lopapeysa!! Daar zit ook een knipbies in dus dat móet wel betekenen dat ik daar ook iets mee moet! Haha.

*) Wol: Drops Alpaca  en Drops Alpaca mix
(Codering volgens patroon Wieke van Keulen)
A: col. 7815 groen/turqoise
B: col. 0618 licht beige
C: col. 0601 donkerbruin
D: col. 3650 kastanje
E: col. 7323 aqua/grijs
Pen: Rondbreinaald 45cm (verkorte pennen) dikte 3 (Eerst begonnen met een rondbreinaald van 80 cm. maar dat vond ik zo'n gedoe met doorschuiven. Een kortere diameter werkt voor mij veel makkelijker.)
Techniek: Fair Isle, continentaal én engels.

1 opmerking:

  1. Whahaha, nooit bedacht dat je de far isle op continentaal én Engelse wijze tegelijk kunt breien. Heerlijk, want ik beheers ook beide manieren :-). Bedankt voor je mooie site, ik heb er veel aan ( gehad).

    BeantwoordenVerwijderen