maandag 12 oktober 2015

Een echte Lopapeysa brei je zelf!!

Het heeft niet lang geduurd... Al gauw besloten, nadat ik met de fair isle sampler-sjaal van start ging, dat ik maar beter snel kon gaan beginnen met het breien van een eigen IJslandse Lopapeysa-vest, al helemaal als ik er nog deze winter plezier van wilde hebben. En dat wil ik.
Op internet gezocht naar basispatronen, (Ik ga grofweg uit van het gratis patroon Aftur) verder nog op pinterest naar meer variatie en inspiratie, en ten slotte in de winkel naar mooie kleurcombinaties in wol. (Lopi-wol, uit IJsland)  En dan maar gewoon gáán.

Het is een beetje een sprong in het diepe. De laatste (en eerste) keer dat ik een trui breide is 27 jaar geleden! En tot 3 maanden geleden heb ik daarna een breiloos bestaan geleid. Dus weet ik wel waar ik aan begin? Er is wel informatie op YouTube te vinden over IJslandse truien en het breien daarvan op de rondbreinaald, ik heb zelfs de video van Ragga Eiríksdóttir besteld en bekeken (Knit your own lopapeysa), maar het is allemaal een beetje marginaal, vond ik.
Of nou... ik vind datgene wat ik wil niet allemaal op dezelfde plek. Al helemaal niet stap voor stap. De maten waar ik nu vanuit ga zijn afgeleid van een fijn (gewoon) vest wat ik in de kast heb liggen. Ik wil de mouwen wat langer en slanker, de romp wat korter en iets getailleerd, misschien wel een hoodie, in ieder geval een rits.
Het aantal steken heb ik afgeleid van maten van het basispatroon Aftur, hoewel dat een trui is en geen vest. Hoe je een hoodie breit, of een hoge kraag, of een rits inzet met knipbies, ik moet het gaandeweg nog uitzoeken. Daar wilde ik in ieder geval niet op wachten en ben dus maar gewoon begonnen.

Zoals de foto bovenaan laat zien als eerste gestart met de mouwen. Die brei ik net zoals m'n sokken met z'n tweeën tegelijk op een rondbreinaald. Dan weet ik zeker dat het meerderen op dezelfde plaatsen gebeurt en worden ze dus identiek. Mijn mouwen zelf hebben meer kleur en fair-isle patronen dan wat je bij traditionele lopapeysa's ziet (of wat het oorspronkelijke Aftur-patroon aangeeft) want het voordeel van zelf breien is natuurlijk dat je ook zelf kunt bepalen wat je mooi vindt. Al heb ik nu noodgedwongen even moeten stoppen. De rondbreinaald brak bij het draadje.. grrrrrrrrrrr

Morgen maar weer naar de winkel dan. (en ook een reservepaar kopen!) Dan gebruik ik de tijd nu alvast maar voor het inweven van de losse draadjes, kan maar gedaan zijn.
En dan daarna maar weer doorbreien! Zucht, wat jammer dat ik tussendoor ook nog gewoon moet werken!!

Ik maak af en toe foto's en als het vest af is zal ik zeker het proces beschrijven. (Moet ook wel want ik heb ook al een vest aan m'n man beloofd, dan scheelt het als ik weer na kan kijken hoe ik het allemaal ook alweer gedaan heb.) Maar voor nu, eerst deze maar!! Oef.

2 opmerkingen:

 1. Een leuk verhaal heb je geschreven! Je bent inderdaad net als ik een herintreder wat betreft het breien :-). Het patroon van de Lopi-trui heb ik maar even opgeslagen, komt misschien nog eens van pas. Is je trui helemaal af intussen? Ik ga zo nog even verder kijken op je blog om dat e zien.
  Verder vraag ik me af of je het niet lastig vindt om 2 mouwen tegelijk te breien als je Fair Isle breit. Al die losse bolletjes .... Heb het 3 jaar geleden 1 keer geprobeerd en toen vond ik het lastig. Maar misschien nu nog eens proberen. Is wel handig voor de gelijkheid!
  Groetjes, Nelleke

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hallo Nelleke,
  M'n lopapeysa wacht al bijna 2 weken op een rits. Nog niet de tijd voor genomen.... maar binnenkort zal het er toch echt wel een keer van komen. Wat betreft het breien van de mouwen en al die bolletjes. Tja, echt handig is het niet altijd. Maar voor de mouwen maak ik een paar kleinere bolletjes en leg ze in bakjes. Dat scheelt met het draaien en verwarren. Gelukkig zijn het meestal maar 2 kleuren, dus hooguit 4 bolletjes die je moet zien te managen. Is wel te doen.

  BeantwoordenVerwijderen